Taşköprü Belediyesi

Basın Açıklaması

Geri

Basın Açıklaması

8 Ağustos 2024

Basın Açıklaması

Konu : Sahipsiz Hayvanlar

Sevgili Taşköprülü belde sakinlerimiz, son günlerde sosyal medyada ve yerel basında sahipsiz hayvanlarla ilgili hakkımızda yersiz itamda bulunulmasından dolayı basın açıklaması yapılması hasıl olmuştur.

Beldemizde başıboş dolaşan sokak hayvanlarından rahatsız olanlar ve kendilerine saldırma tehlikesi yaratan köpeklerin olduğuna dair şikâyetlerin her geçen gün artmasından dolayı Beldemizdeki güçsüz, zayıf düşmüş, hastalanmış hayvanların bakımlarının yapılması ve bu sokak hayvanlarına insana yaraşır bir uygulamanın yapılması için 06-07 Ağustos 2024 tarihlerinde sahipli ve sahipsiz hayvanları ayırt etmek için belediyemizin sesli yayın sistemimiz üzerinden anons (Beldemizdeki sokak köpekleri toplanarak barınaklara götürülecektir. Sahipli köpeklerin acil olarak bağlı tutulması gerekmektedir, aksi halde sahipli köpeklerde alınarak barınaklara teslim edilecektir.) yapılmıştır.

 

Yapılan Anons Sonucunda YALOVA Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünden görevli saha ekibi tarafından gelinerek mahallinde yapılan ve tutanak altına alınan şikayetlerle ilgili, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 6 ncı maddesinde de belirtildiği üzere;

“Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. (Değişik son cümle: 30/7/2024-7527/4 md.)  Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir ve rehabilite edilen köpekler, sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır.”

Fen İşleri Müdürlüğü ve Zabıta Amirliği bünyesinde görevli personelimiz tarafından söz konusu sahipsiz sokak hayvanları (5 Adet köpek) bulunduğu ortamdan alınarak aynı gün içerisinde Çiftlikköy Belediyesi Hayvan Barınağına tutanak karşılığında teslim edilmiştir.

 

Taşköprü Belediyesi olarak bu sorunun çözümü konusunda elbette üzerimize düşen görev ve sorumlulukları yerine getireceğiz ve de getirmekteyiz. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu dikkate alınarak Çiftlikköy Belediyesi ile işbirliği içerisinde gerekli çalışmalar hassasiyetle yürütülmektedir. Bu çalışmalardaki temel amacımız sokaklarımızda bulunan sahipsiz sokak hayvanlarının yaşam haklarına saygı göstererek, onların yaşam refahını artırırken aynı zamanda beldemiz Taşköprü’nün çevre şartları dikkate alınarak sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre oluşturulması hedeflenmektedir.

Kamuoyuna Saygıyla duyurulur.

Taşköprü Belediye Başkanlığı